Skip to content

Vol vertrouwen je sollicitatiegesprek voeren.

Vol vertrouwen je sollicitatiegesprek voeren, dat doe je zo…

Een klant een coachsessie voorafgaand aan zijn sollicitatiegesprek. Hij wilde een paar cruciale tips om met meer zelfvertrouwen het gesprek in te gaan en een onuitwisbare indruk achter te laten.

Het gesprek is succesvol verlopen en ik wil graag met jou delen wat ik met hem heb besproken.

Doe er je voordeel mee!

Fundering  

Ik ben dit coachgesprek begonnen een felicitatie!

Zijn opgetrokken wenkbrauwen waren een mooi begin van deze zeer zinvolle coachsessie.

Een felicitatie is hier namelijk op z’n plaats, want de brief en het cv hebben voldoende interesse gewekt om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Dat heeft hij dus echt goed gedaan!

Dit goede gevoel kan je vervolgens gebruiken als fundering voor het sollicitatiegesprek.

Vaak verandert bij mensen dat blije gevoel na een uitnodiging voor een gesprek in spanning en stress voor de volgende stap in het sollicitatieproces en dat is jammer en onnodig.

In deze volgende fase heb je zelf namelijk enorm veel invloed op het resultaat. Jij hebt belangrijke troeven in handen!

En met een gedegen voorbereiding breng je jezelf in de juiste stemming en wordt het voeren van een sollicitatiegesprek echt veel leuker.

Een goed begin is het halve werk 

Dat waarop je zelf invloed kan uitoefenen zet ik graag voor je op een rij.

En weet dat ik niet pretendeer volledig te zijn. Er zijn echt nog véél meer punten te noemen, maar deze hebben in ieder geval het verschil gemaakt voor mijn klant en geleid tot een zeer succesvol sollicitatiegesprek.

De eerste open deur: maak tijd vrij om het gesprek goed voor te bereiden.

Bekijk uitgebreid de website van het bedrijf waar je solliciteert. Maak aantekeningen van dingen die je opvallen, dingen die je raken, dingen die vragen oproepen. Zoek medewerkers op via LinkedIn en kijk naar wat zij delen over het bedrijf of de branche.

Weet met wie jij het sollicitatiegesprek voert. Welke functie hebben zij in het bedrijf? Zoek informatie over deze personen, zodat je eventueel gerichte vragen kunt stellen.

Je stelt altijd vragen! Geen vragen die je zelf had kunnen opzoeken, maar verrassende en prikkelende vragen. Schrijf deze op en neem ze mee naar het gesprek evenals de vacaturetekst, je sollicitatiebrief en cv.

Plan een afspraak met iemand om dit gesprek stap voor stap door te nemen en te oefenen. Kies iemand die kritisch kijkt en luistert. Functie-inhoudelijk is het moeilijk voor de ander om dit te beoordelen, maar weet dat de allerbelangrijkste informatie niet via woorden wordt overgebracht maar via fysiologie (houding, mimiek) en tonaliteit (je stem; klemtoon, luidheid). Vraag daarom aan die persoon waarmee je oefent hoe je overkomt als je over jezelf en over de functie praat. Is er een sprankeling te zien in je ogen als je vertelt? Is je enthousiasme over deze functie voldoende zichtbaar? Laat de ander goed kijken naar je houding, je bewegingen. Hoe zit je erbij? Maak je voldoende oogcontact?

En vergeet de voorbereiding van je ‘entree’ niet! Er wordt weleens gezegd dat al in de eerste paar seconden van een gesprek wordt bepaald of je de baan toegewezen krijgt. Dus bedenk verschillende scenario’s. Word je opgehaald door de persoon met wie je een gesprek hebt en moet je nog een stukje door de gangen van het bedrijf lopen? Denk na over gespreksstof. Misschien word je door een secretaresse opgehaald en begeleid naar de gespreksruimte? Hoe groot is de sollicitatiecommissie? Hoe ga je je voorstellen? Oefen je handdruk bij binnenkomst, het oogcontact, je blik en bedenk wat je zegt bij de begroeting.

Niet onbelangrijk, denk goed na over je kledingkeuze en bespreek dit met de persoon waarmee je jouw gesprek voorbereid. Zorg ervoor dat jij je echt goed voelt in de kleding die je aanhebt. Het heeft ook ónbewust veel invloed op je presentatie.

Lijstjes opdreunen

Ik ga er sowieso vanuit dat je glashelder hebt wie jij bent, wat jouw unieke eigenschappen zijn, welke oplossing jij bent voor dit bedrijf en wat jij het allerbelangrijkste vindt in je werk en dat je dit ook kunt verwoorden.

Dit klinkt als een open deur, maar sommige mensen laten zich in een gesprek toch nog verrassen als er wordt doorgevraagd op persoonlijke eigenschappen of praktijkvoorbeelden. Dus geen lijstje met persoonlijke eigenschappen uit je hoofd leren, maar zorg voor interessante praktijkvoorbeelden, waaruit blijkt dat dit ook echt jouw talent is. En als ze vragen om nóg een voorbeeld waaruit dit blijkt, dan heb je deze natuurlijk ook paraat!

Per persoonlijke eigenschap, die natuurlijk gelinkt is aan de eigenschappen waarover wordt gesproken in de vacaturetekst, bedenk je minimaal twee interessante en waargebeurde (!) praktijkvoorbeelden. Beschrijf voor jezelf deze situaties tot in detail. De STARR-methode is hierbij een prima hulpmiddel (situatie – taak – aanpak – resultaat – reflectie).

Een zin die jou misschien kan helpen om de praktijkvoorbeelden goed te verwoorden is:

“In mijn vorige werk zat ik eens in de situatie X, waarin ik verantwoordelijk was voor Y en er gebeurde Z. Wat ik vervolgens heb gedaan is A-B-C, waardoor het resultaat … was.”

Visualisatie 

Deze bijzondere oefening vind ik misschien wel de meest waardevolle toevoeging om jouw gesprek tot een succes te maken. Maar weinig mensen bereiden een sollicitatiegesprek op deze manier voor, terwijl het positieve effect enorm groot is.

Je gaat, liefst onder begeleiding, vanuit verschillende posities het sollicitatiegesprek observeren en ervaren (ook al weet je nog niet alle details van het gesprek).

Op deze manier kun je heel goed zien waar nog verbeterpunten liggen, waar jij het verschil kunt maken ten opzichte van de andere kandidaten.

Gebruik bij deze oefening al je zintuigen en laat je verrassen. Ben nieuwsgierig naar dit experiment. Geen verwachtingen of oordelen vooraf, gewoon ervaren!

Ga eens in gedachten naar jouw sollicitatiegesprek…

Stap in die situatie en kijk je door je éigen ogen naar de ander(en).

Waar ben je? Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat valt je op?

Blijf daar even om alle details goed in je op te nemen.

Vervolgens stap je UIT jezelf en IN de ander.

En ook nu word je je gewaar van wat je allemaal ziet, hoort en voelt.

Hoe ziet deze persoon de sollicitant (jou dus!)? Wat valt hem of haar op? Wat hoort deze persoon de sollicitant zeggen? Hoe voelt deze persoon zich als hij naar de sollicitant luistert?

Als de commissie uit meerdere personen bestaat, verplaats je jezelf ook in meerdere personen. Laat je verrassen over de verschillen die je kunt ervaren en haal daar belangrijke details uit. Pas als deze informatie helemaal helder is gaan we verder naar de volgende positie.

Stap nu uit die ander en kijk van bovenaf naar het gesprek.

Merk op wat dat met je doet als je er vanaf een afstandje naar kijkt en het overzicht hebt.

Kijk ook nu weer goed om je heen. Je ziet jezelf en de ander(en), kijk naar de omgeving, naar de plaatsen waar iedereen zit, zie de bewegingen van de aanwezigen en luister goed naar wat je hoort. Wat valt je op?

Dan kom je langzaam terug in de ruimte waar je nu daadwerkelijk bent en pakt pen en papier.

  • Wat is je opgevallen in deze oefening?
  • Welke inzichten heb je gekregen?
  • Wat zijn de belangrijke punten waar je extra aandacht voor mag hebben in je sollicitatiegesprek?

D-day! Moment suprême.

Vandaag gaat het gebeuren. Wat heb je vandaag nodig om dit gesprek tot een succes te maken? Vertrouwen? Kracht? Rust? Geduld? Enthousiasme?

Zeg het maar!

Give it to yourself!

Bedenk welk gevoel je nu heel goed kunt gebruiken.

Ga zitten op een rustige plek en adem drie keer diep in en uit.

Herinner je een moment waarop je dat gevoel dat jij wenst héél sterk aanwezig was.

Neem even de tijd om terug te denken aan dát ene moment.

Waar was je?

Met wie was je?

Wat deed je precies?

Kijk eens om je heen, wat zie je daar allemaal?

Stap nu IN jezelf in dát moment!

En hoor wat je dan hoort… Zie wat je dan ziet… En…voel wat je dan voelt!

Precies daar op dát moment!

Maak het beeld voor jou zo aantrekkelijk mogelijk. Grootte, kleur, beweging, alles.

Neem alles goed in je op en adem drie keer diep in en uit. Voel het in je lijf.

Kom dan weer rustig terug naar waar je nu bent en merk op wat er nu anders is.

Laad jezelf op met datgene wat jij nodig hebt!

Heel veel succes met jouw sollicitatiegesprek!

Ik hoop je met dit blog op weg te hebben geholpen om ervoor te zorgen dat de ‘live’ kennismaking met jou een groot succes wordt en dat je de sollicitatiecommissie omverblaast (figuurlijk bedoeld ;)).

Laat je me weten welke tip jou het meest heeft geholpen?

Happy groet,

Ingrid

Wil jij elke 1e van de maand als éérste mijn inspiratiemail ontvangen? Laat ‘m mij dan bij jou bezorgen!

Meld je hieronder aan en dan plof ik elke 1e van de maand vroeg in de ochtend op jouw digitale deurmat!

Waardevolle inspiratie gegarandeerd!

Als je al ingeschreven staat, dan kan het lijken alsof er niets gebeurt bij nieuwe inschrijving.
Het goede nieuws: Je wordt dan al wel op de hoogte gehouden!

Vergelijkbare berichten

Laatste berichten