Skip to content

Gretig tijdlijnoefening

Gretig Coaching bestaat 10 jaar!

10 jaar van mijn leven run ik nu mijn bedrijf.
En ik ga voor de vijftig!
Ik zet graag hoog in 😉

Al 10 jaar is Gretig Coaching een prachtig onderdeel op mijn tijdlijn, maak ik van álles mee en kom ik door deze baan met zoveel leuke, fijne, inspirerende mensen en organisaties in contact.

Dat Gretig Coaching zo stevig verankerd is in mijn leven, doet me denken aan een fantastische oefening die ik graag vandaag met jou deel!

Ik heb deze oefening járen geleden in een NLP-opleiding geleerd. En deze heeft al zo vaak zoveel voor mij betekend. Deze oefening doe ik nog steeds vaak en graag met mijn klanten.

Doe er je voordeel mee!

Je kan deze zelf doen en het is ook heel fijn als je iemand anders vraagt om je in deze oefening te begeleiden. Dan kan je mogelijk wat dieper de oefening induiken en je laten verrassen over wat er allemaal naar boven komt.

Heel waardevol om stil te staan bij de leerervaringen van belangrijke gebeurtenissen uit je verleden en alle ‘take aways’ bewust mee te nemen bij het creëren van jouw gewenste toekomst.

En ja, in deze tijdlijnoefening wandel je ook alvast je toekomst een keertje binnen.

Dit alles gebeurt in een bepaalde volgorde, dus volg alle stappen en laat je verrassen!

unnamed (4)


Voordat je deze oefening gaat doen:

 • Zorg er echt voor dat je genoeg tijd hebt. Met mijn klanten werk ik anderhalf tot twee uur, dus dan heb je een beetje een idee.

 • Zorg voor een stuk touw van minimaal vier meter. Ik gebruik breiwol.

 • Je hebt veel notitieblaadjes nodig. Ik gebruik gekleurde vierkante notitieblaadjes zonder lijm in drie verschillende kleuren.

 • Voordat je begint verbind je even bewust met je lijf en met je hart. Sta open voor alles wat zich aandient. Ben nieuwsgierig. En geniet.

“Elke ervaring die je onthoudt is gekoppeld aan een emotie.”

Dus we gaan werken met ervaringen en emoties.
En bij het ophalen van bepaalde ervaringen zijn tissues geen overbodige luxe 😉 #tipuiteigendoos


Dit zijn de stappen:

 1. Leg jouw tijdlijn neer op de grond. Word je bewust van alle gedachten, beelden en gevoelens tijdens het neerleggen van jouw tijdlijn. Maakt niet uit hoe de lijn ligt. Doe dit op gevoel. Rechte lijn, bochten, etc..

 2. Leg het briefje ‘heden’ neer op de lijn, waar jij voelt dat dit moet liggen.

 3. Leg je geboortejaar neer.

 4. Leg jouw geschatte eindleeftijd neer. Hoe oud denk je dat je wordt? Leg dit blaadje ietsje verder weg dan waar jouw tijdlijn ophoudt.

 5. Ga naast het heden staan en kijk even in stilte naar rechts, naar je verleden en naar links, naar je toekomst. Laat dit even indalen.

 6. Kijk naar je verleden: “Welke momenten herinner jij je die belangrijk voor je zijn geweest? Welke periode of gebeurtenis in je leven is van belang geweest?”

 7. Schrijf in een steekwoord die gebeurtenis op een papiertje en leg het neer op de plek waar het voor jou hoort te liggen.

 8. Welke gebeurtenis was er nog meer? En welke nog meer? Totdat er niets meer komt.

 9. Stap nu IN het heden, bovenop het briefje met je gezicht naar de toekomst en loop achterwaarts jouw verleden in. Stop bij het eerste briefje dat je tegenkomt.

 10. Wat is de positieve leerervaring van deze gebeurtenis? Wat heb je in die gebeurtenis geleerd wat je iets waardevols heeft gebracht of geleerd? Iets wat je misschien nu nog steeds toepast? Schrijf al deze leerervaring op een gekleurd briefje en leg die náást die gebeurtenis. Doe dit met alle gebeurtenissen tot aan het eind van jouw tijdlijn.

 11. Je hebt nu alle kernwoorden opgeschreven en naast de gebeurtenis gelegd.

 12. Dan kom je bij jouw geboorte. Ga op dat blaadje staan. Wat is de positieve leerervaring van jouw geboorte? Wat is er belangrijk geweest aan je geboorte? Wat komt er in je op? Laat je verrassen en voel wat deze vraag met je doet.

 13. Loop van je geboorte over je tijdlijn naar het heden en raap alle positieve leerervaringen op, de gebeurtenissen blijven liggen, en stopt deze briefjes bij je! Voel wat dit met je doet.

 14. Stap op het briefje heden en sta even stil en ben even stil. Neem de tijd om je toekomst te overzien. Dit ligt nog allemaal voor je. Jij mag dit gaan inrichten.

 15. Bedenk iets wat je nog graag zou willen, iets wat je wil bereiken, wat je zou willen doen, ervaren, beleven. Zo specifiek mogelijk.

 16. Zet het in een steekwoord op een briefje en legt deze op je tijdlijn. Het is fijn als jij in het heden kan blijven staan en dat iemand anders de briefjes op de door jou gekozen plaats neerlegt. Als je deze oefening zelf doet, neem dan voldoende tijd om steeds weer even te landen in het heden en contact te maken met je toekomst, voordat je het volgende briefje neerlegt.

 17. Wat wil je nog meer? En wat nog meer? Tot er niets meer komt.

 18. Vanaf het heden stap je in het eerste moment in jouw toekomst. Voel, denk, hoor, zie hoe het is als dit er is, als je dit hebt, als dit werkelijkheid is geworden. Neem dit gevoel mee naar de volgende gebeurtenis in jouw toekomst. Ga zo door. Merk op wat het met je doet.

 19. Net vóór je eind-leeftijd draai jij je om. Kijk eerst eens even terug op je leven. En stel jezelf dan de vraag: “Wat zou je deze oudere versie van mij tegen de persoon in het nu willen zeggen? Welke tip of advies heeft de oudere versie van jou voor de versie in het heden?

 20. Kijk vanaf deze positie naar jouw tijdlijn zo lang als je wil, zo lang als nodig is.

 21. Als je voelt dat het klaar is ruim je op jouw eigen manier deze tijdlijn op. Verzamel de briefjes en het touw. Misschien wil je het samenvoegen, in een envelop stoppen, een foto maken of iets anders. Doe dat wat goed voelt.

 22. Noteer een paar inzichten naar aanleiding van deze oefening.

 23. Bedank jezelf voor wat er naar boven is gekomen en dat je dit aangaat.

 24. Laat dit sudderen. Deze oefening doet zijn werk, je hebt je onbewuste geprikkeld, dus ontspan en laat je verrassen.

 25. Adem een paar keer diep in en uit en zet een lekkere kop thee voor jezelf.
gretig-jouw-droomplan

 

Dit is een toffe oefening!

Ik ben ook heel benieuwd hoe je deze hebt ervaren.

Wil je daarover iets met me delen?
Dat zou ik heel fijn vinden!

En ben jij supernieuwsgierig naar de leerervaringen van jouw geschiedenis en benieuwd naar wat er in jouw toekomst te vinden is en vind je het fijner om dit met een coach op te pakken, dan ben je natuurlijk van harte welkom.

In één gretige coachsessie van twee uur leggen we samen jouw tijdlijn en kan je met de nieuwe inzichten stappen gaan zetten in jouw toekomst!

Ben en blijf gretig!

Ingrid

Wil jij elke 1e van de maand als éérste mijn inspiratiemail ontvangen? Laat ‘m mij dan bij jou bezorgen!

Meld je hieronder aan en dan plof ik elke 1e van de maand vroeg in de ochtend op jouw digitale deurmat!

Waardevolle inspiratie gegarandeerd!

Als je al ingeschreven staat, dan kan het lijken alsof er niets gebeurt bij nieuwe inschrijving.
Het goede nieuws: Je wordt dan al wel op de hoogte gehouden!

Vergelijkbare berichten

Laatste berichten